duminică, 22 noiembrie 2009

Flacara istorica(Sursa Enciclopedia Romaniei)

România a fost printre ultimele ţări europene care au adoptat calendarul gregorian. În contextul Unirii, a apărut problema unificării stilului calendaristic, întrucât stilurile practicate în provinciile istorice erau diferite. Transilvania şi Bucovina foloseau deja calendarul gregorian, în timp ce Regatul României şi Basarabia foloseau stilul vechi. Necesitatea era una de ordin intern şi extern, de consolidare şi modernizare a noului stat unitar. Alinierea la standardele europene era deci o condiţie a progresului şi modernizării, în contextul în care la nivel internaţional se căutau soluţii pentru unificarea diferitelor unităţi de măsură. Trecerea la stilul nou s-a făcut în anul 1919, când data de 1 aprilie a devenit oficial data de 14 aprilie.

Problemele cu vechiul calendar :
În România, printre cele mai afectate de menţinerea calendarului iulian erau industria şi comerţul, în special acele părţi care intrau frecvent în contacte la nivel extern. Comercianţii şi industriaşii români care făceau schimburi cu străinătatea erau nevoiţi să respecte patru scadenţe pe lună, faţă de două cât era obişnuit (la 1 şi 15 ale lunii, atât după calendarul românesc, cât şi după cel occidental). O altă problemă deosebită se punea şi în cazul statisticii. Statisticile româneşti erau greu de folosit, iar unele instituţii sau ministere erau obligate prin forţa lucrurilor să redacteze statistici în stilul nou. Astfel, băncile, poşta, telegraful, căile ferate şi altele, au fost nevoite să adopte anticipat calendarul gregorian. Reţinerile faţă de introducerea calendarului gregorian îşi aveau originea în special în dogmele religioase, dar şi aici Biserica română avea exemplul bisericilor din Transilvania şi Banat, unde stilul nou fusese deja adoptat.
Per ansamblu, se crease un decalaj între România şi Europa de Vest, tocmai într-un moment în care contactele se intensificau şi nevoia de "sincronizare" se simţea tot mai acută. Astfel, spre exemplu, atunci când în Europa Occidentală se sărbătorea Anul Nou, în România era abia noaptea dintre 19 spre 20 decembrie.

Corespondenţa dintre datele în stil vechi şi cele în stil nou :
Pentru a obţine data corespunzătoare stilului nou, la data în stilul vechi se adaugă astfel:
10 zile pentru intervalul 4 octombrie 1582 - 28 februarie 1700;
11 zile pentru intervalul 1 martie 1700 - 28 februarie 1800;
12 zile pentru intervalul 1 martie 1800 - 28 februarie 1900;
13 zile pentru intervalul 1 martie 1900 - 1 octombrie 1924

Adoptarea la nivel de stat

Exemplu: Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia prin care Transilvania se unea cu România, a fost adoptată la 18 noiembrie, stil vechi(1 decembrie, stil nou)
Încă din ianuarie 1919 Ministerul de Război a solicitat introducerea stilului gregorian. Armata întâmpina numeroase dificultăţi, erori şi confuzii, în organizarea unitară în toate provinciile. Astfel, la 1/14 februarie s-a introdus stilul gregorian mai întâi în armată.
În data de 5/18 martie 1919, Consiliul de Miniştri a adoptat Decretul-lege nr. 1.053 pentru „Adoptarea calendarului gregorian pe ziua de 1 aprilie 1919”, publicat în Monitorul Oficial în 6 martie. A intrat în vigoare pe întregul cuprins al ţării, cu toate că existau diverse probleme de adaptare, în special în Basarabia, care nu era pregătită administrativ pentru trecerea la noul calendar şi a cărei populaţie s-a dovedit mai reticentă. Conform decretului, ziua de 1 aprilie 1919 stil vechi devenea oficial ziua de 14 aprilie stil nou. Începând cu această dată, toate datele din România s-au scris conform calendarului gregorian

vineri, 20 noiembrie 2009

incalzirea globala

Se construieste foarte haotic in tara romaneasca!..Dar si-n alte tari!..America,Italia,Franta,Canada,Egipt,s.a.Se darama o particica dintr-un parc de mari dimensiuni ca se poata construi ansambluri de locuinte sau cladiri-spatii inchiriaere(pentru cei ce au afaceri).Se construieste haotic chiar si acolo unde exista deja constructii de betoane!..Nu mai avem aer,oxigen si copaci care sa absoarba picaturile de ploaie!..Am ajuns ca in plina toamna si evident vom intra si-n iarna sa spunem ca mergem pe litoralul acolo unde ar trebui sa avem apa inghetata,ca mergem sa facem plaja!..Este anormal sa avem inca pomii nedesfrunziti si sa ne bucuram de soarele verii!..Vantul bate slab si culmea culmilor acolo unde blocurile nu sant contorizate si individual cu repartitoare de coasturi: RADET-ul furnizeaza caldura in apartamente de lumea plateste enorm!..Si o alta culme: in loc ca locatarii sa-si puna repartitoare cica nu vor fiindca ar folosi gazele pentru incalzire de parca dublarea peretilor si izolarea termica pe exteriorul blocului sant nimic!..Traim intr-o lume nebuna ,nebuna!..Eu personal sant adeptul unei haine pe mine si a dublarii peretilor!..Oricum in cativa ani o sa mergem de sf.Craciun pe litoralul romanesc la un bronz!..Traiasca bronzul de Craciun!...

sâmbătă, 7 noiembrie 2009