Cum se manca
acum 100 de ani
si de ce erau oamenii mai sanatosi
De ceva timp, pe ecranele
televizoarelor noastre apare, dupa interminabilele calupuri publicitare, un
anunt care spune cam asa: “Excesul de sare, zahar si grasimi dauneaza
sanatatii”. Este un demers laudabil al Ministerului Sanatatii, un avertisment
de mare importanta, dar care nu rezolva aproape nimic. Mai bine ar fi fost ca
statul sa aiba grija cu adevarat de sanatatea noastra, cu masuri concrete luate
pe termen lung. Cum ar fi, de pilda, sa-i incurajeze pe bietii nostri tarani sa
furnizeze produse ecologice garantate, in loc sa-i alunge din piete, sau sa
impuna restrictii drastice industriei alimentare, in folosirea pe scara larga a
faimoaselor E-uri. Sau sa abroge urgent aberatia sarii iodate. Dar cum statul
roman are el insusi nevoie de sprijin pentru a se intrema, sa nu cerem de la el
ce nu poate si sa ne luam sanatatea in grija noastra, inainte de a fi prea
tarziu. De pilda: sa aruncam o privire in trecut, ca sa vedem ce puneau pe masa
bunicii nostri, de erau mai sanatosi decat noi? Ce veriga s-a rupt, in stiinta alimentatiei, astfel incat hrana ne-a
devenit din prieten, dusman?
Efectele fainii albe asupra organismului
Faina alba este un aliment foarte mult
simplificat, din bogatia de substante a bobului de grau fiind selectata una
singura: amidonul. Acelasi amidon il gasim in mari proportii si in orezul alb
(adica decorticat) sau in cartofi. Putem spune, asadar, ca hrana noastra se
bazeaza de cateva zeci de ani in mare masura pe amidon in stare pura. Dar
organismul nostru - spun oamenii de stiinta - nu a fost programat de naturã sa
metabolizeze amidon in stare pura, care este “mort”, in lipsa complexului
natural de substante din grau. Mai mult, corpul nostru are nevoie de anumite
componente din faina neagra, cum ar fi fibrele alimentare, de exemplu, care
curata tubul digestiv de toxine, confera o stare de satietate, chiar si atunci
cand se consuma cantitati mai reduse de hrana, ajuta la metabolizarea corecta a
grasimilor. Organismul are, de asemenea, nevoie de vitaminele din complexul B
(importante pentru imunitate, sistemul nervos si cel endocrin), de mineralele
si de enzimele pe care le contine faina neagra, absenta lor ducand la o multime
de boli: obezitate, constipatie, cancer al tubului digestiv, diabet. De
asemenea, consumul de faina alba si de amidon in stare pura poate produce
dezordini digestive, favorizeaza aparitia gastritei hiper-acide si a colitei de
fermentatie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu