Rapid Bucuresti este prima echipa din Romania care a reusit sa se califice intr-o finala de cupa europeana. Se intampla in 1940, cand al doilea razboi mondial batea la usa. in acele vremuri, Europa Centrala dadea ora exacta in fotbal, aici organizandu-se “strabuna” Cupei Campionilor de mai tarziu, Cupa Europei Centrale sau Cupa Mitropa. Rapid Bucuresti a reusit atunci o performanta istorica, ajungand in finala acestei puternice competitii, care, din cauza razboiului si tensionarii relatiilor internationale, nu a mai gasit loc si date de disputare. La 70 de ani distanta, Rapid Bucuresti si Ferencvaros Budapesta, formatiile care trebuiau sa se dueleze pentru trofeu, sunt gata sa joace un meci cu o incarcatura simbolica extraordinara. Dupa cum informeaza Mediafax, actionarul majoritar George Copos a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca vrea ca Rapid sa joace la vara finala Cupa Europei Centrale cu Ferencvaros Budapesta, nedisputata in 1940 din cauza razboiului, profitand de faptul ca ambele cluburi au acelasi sponsor principal Unibet. ” Rapid a fost prima echipa din Romania care s-a calificat intr-o finala de cupa europeana , in 1940. Noul nostru partener, Unibet, este si sponsorul formatiei Ferencvaros Budapesta . in 1940, Rapid trebuia sa joace finala Cupei Europei Centrale cu Ferencvaros, insa, din cauza razboiului, aceasta nu a mai avut loc. Acum, ii rog pe partenerii nostri sa ne ajute sa jucam acest meci in 2011, dupa 70 de ani. Trebuie sa jucam acest meci pentru suporteri, dar si pentru jucatorii nostri din 1940 care s-au calificat atunci in finala Cupei Europei Centrale”, a spus Copos pentru sursa citata.
in 1940, Austria si Cehoslovacia fusesera inghitite de Germania nazista, asa ca puternicele echipe din aceste tari au absentat de la Cupa Europei Centrale. Tot motive de razboi a invocat si Italia, netrimitand echipele in competitia europeana. Cu toate acestea, Serie A a disputat meciurile fara niciun fel de perturbatii, precizeaza primul volum al lucrarii enciclopedice “Istoria Fotbalului romanesc”. La startul editiei din 1940 a CEC (Cupa Europei Centrale) s-au aliniat cate doua echipe din Romania, Ungaria si Iugoslavia.
in sferturile de finala, rapidistii au fost pusi fata in fata cu puternica echipa maghiara FC Hungaria. Giulestenii s-au impus, contrar calculelor hartiei in deplasare, pe stadionul Ulloi din Budapesta cu scorul de 2-1. reusitele feroviarilor au purtat semnatura sarbului sipos.
in retur, stadionul ANEF din Capitala a aplaudat o victorie la pas a giulestenilor antrenati de stefan Auer. Scor final 3-0 (goluri Sipos, Ionica Bogdan si Iuliu Baratky) si Rapidul se califica en-fanfare in semifinale. Tot in sferturi, Venus Bucuresti pierdea de doua ori (0-3 si 0-1) in fata celor de la BSK Belgrad, luandu-si adio de la competitie.
Semifinala “feroviarilor” cu HSK Gradanski Zagreb a fost una dramatica. Meciul tur, disputat la Zagreb s-a incheiat cu un scor alb, 0-0, o raritate pentru meciurile de fotbal de la acea vreme. Tot 0-0 a fost si in retur la Bucuresti, dovada ca ambele echipe au luptat cu ardoare pentru calificarea in finala. A fost nevoie de un al treilea meci care se va disputa, culmea, in Iugoslavia, la Subotica. Nici acum vreuna dintre echipe nu a reusit departajarea, barajul incheindu-se tot la egalitate. A fost 1-1 acum, croatii deschizand scorul in primul minut, in timp ce Bogdan avea sa restabileasca egalitatea in minutul 14. Documentele vremii noteaza o atmosfera extrem de tensionata la acest meci, precum si un arbitraj partinitor, care a defavorizat clar formatia romana. Cum atunci nu functiona regula loviturilor din punctul de pedeapsa, s-a recurs la tragere la sorti pentru stabilirea finalistei. Zeita Fortuna a zambit giulestenilor, care au obtinut intr-un mod dramatic calificarea in finala CEC. Nu trebuie omis nici faptul ca la meciul de la Bucuresti, oficialii clubului giulestean au perceput o taxa in valoare de 15 lei care a fost varsata in contul fondului de ajutorare a refugiatilor din Basarabia si Bucovina. Unul dintre oamenii de baza ai atacului rapidist, Sipos, jucase inainte de a veni in Romania tocmai la Gradanski.
Finala competitiei, intre Rapid si Ferenncvaros Budapesta, trebuia sa se dispute intr-o dubla mansa programata la 21 iulie, la Bucuresti, respectiv 28 iulie la Budapesta. Amenintarea izbucnirii razboiului, instabilitatea din Romania, dar mai ales Dictatul de la Viena au condus la racirea relatiile romano-maghiare. Acest lucru a afectat si fotbalul, asa ca prima finala europeana cu o echipa romaneasca a ramas nedisputata. La 70 de ani distanta, George Copos este gata sa reinnoade, simbolic vorbind, aceasta traditie.
Consideram ca lotul de la acea vreme al Rapidului merita cu prisosinta un locsor in paginile noastre: Petre Radulescu, Negru (portari), Iosif Slivatz, Iosif Lengheriu, Vintila Cossini,Gheorghe Rasinaru, Ioachim Moldoveanu, Wiliam Sipos, Iulian Wetzer, Iuliu Baratky, Dan Gavrilescu, Ionica Bogdan, Francisc Simko, Ioan Costea, Radu Florian, Jurca, Marton si stefan Auer (antrenor-jucator).
si pentru ca suntem in epoca romantica a fotbalului, merita mentionat faptul ca tot in acest zbuciumat an 1940, giulestenii au mai fost protagonistii unui alt fapt rarisim. Ei au castigat Cupa Romaniei la capatul unei dispute cu marea rivala Venus Bucuresti (campioana din acel an), care a durat… 194 de zile, 450 de minute si s-a intins pe durata a 4 meciuri. Finala de pomina a inceput la 30 aprilie si s-a incheiat la 9 noiembrie. Dupa egaluri succesive (2-2, 4-4, 2-2), ultimul joc a fost adjudecat de giulesteni cu 2-1, prin golurile semnate de “minunea blonda”, Baratky si Gavrilescu. Astfel, Rapidul a castigat cea mai lunga finala de cupa din istorie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu