luni, 3 noiembrie 2008

Stiri bancare(Sursa Jurnalul-National)

Băncile comerciale au majorat dobân­zi­le la depozite pentru a atrage li­chidităţi din piaţă, ceea ce arată o ne­vo­ie de bani, dar şi încercarea de a se ru­pe de cordo­nul ombilical de care sunt le­ga­te de băncile-mamă prin liniile de finanţare.

Criza financiară a zguduit puternic temelia sistemului bancar mon­dial, iar bancherii români se văd nevoiţi acum să-şi caute surse de finan­ţa­re mai ieftine. Statisticile BNR arată că banii atraşi de către băncile româneşti de la firmele-mamă depăşesc 20 de miliarde de euro şi că majoritatea au scadenţă pes­te doi ani. Acum băncile se bat în ofer­te tentante pentru a atrage banii românilor în depozite bancare.Banca Comercială Română (BCR) a lan­sat un nou produs de economisire, destinat special vremurilor de criză. Specificul său este că dobânda este corelată cu evo­lu­ţia preţului la aur pe piaţa din Londra. Depozitul, denumit Gold, a fost constituit în luna octombrie, în patru serii săptă­mâ­nale în cadrul unei promoţii şi are scadenţă la şase luni. Fiecare serie (Gold I, Gold II etc) a fost formată din două etape: de vânzare şi de existenţă. În perioada de vânzare, de şapte zile, banca a oferit o dobândă de 8% pe an, care se varsă în contul clientului la finalul perioadei. Pentru perioada de existenţă se calculează un bonus de natura dobânzii, în funcţie de evoluţia preţului aurului la Londra.
PROMOŢII
BRD Groupe Societe Generale a mărit dobânzile la conturile de economii Autocont şi Atustart/Atusprint cu 1,25% punc­te procentuale până la 10% şi respectiv cu 1,25 puncte procentuale, respectiv 10,25%. De asemenea, s-au majorat dobânzile şi pentru Depozitul 1.000, pentru care ban­ca a introdus şi o nouă scadenţă, de 30 de zile, cu o dobândă de 12%. În ceea ce pri­veş­te măririle de dobândă, la Depozitul 1.000 acestea au crescut cu 2 puncte pro­cen­tuale la scadenţa de trei luni până la 12%, cu 1,50 puncte procentuale la şase luni până la 11,75% şi cu un punct procentual pentru depozitele pe un an până la 11,50%. Raiffeisen Bank derulează pro­mo­ţia Top 3 dobânzi în cadrul căreia acordă o dobândă aflată în primele trei din piaţă la constituirea depozitelor în lei pe trei luni. Concret, dobânzile pentru acest produs sunt acum de 11,5% pe an pentru un depozit cuprins între 150-4.000 de lei, de 12,15% pe an pentru sume între 4.000 şi 40.000 lei şi de 12,8% pentru sume peste 40.000 lei. Totodată, banca are pro­moţii şi pentru depozitele pe trei luni în valută, respectiv dobândă de 5% pe an la eco­no­miile în euro pentru minimum 5.000 euro şi de 4% pentru depozitele în dolari, suma minimă 5.000 dolari. Banca Transilvania a majorat de la 22 octombrie do­bân­zile oferite persoanelor fizice şi ju­ri­di­ce pentru conturi de eco­no­mii şi de­po­zi­te la termen în lei. Noile va­lori ajung la 13% pe an. În cazul depozitului la termen destinat populaţiei, rata dobânzii începe de la 9,5% pentru scadenţa de o lună, este de 10% pentru scadenţele de 3, 9 şi 12 luni şi ajunge la 13% pentru depozitele constituite pe termen de şase luni. În cazul contului de economii, rata dobânzii este de 12%, pentru sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, 12,5%, pentru sume cuprinse între 10.000 lei şi 2,5 milioane lei, şi ajunge la 13% în situaţia în care disponibilităţile depăşesc acest prag.
OFERTE SPECIALE
Alpha Bank a majorat din această săp­tă­mână dobânzile la produsele de eco­no­mi­sire în lei pentru depozitele la termen constituite în lei de către persoanele fizi­ce, acestea ajungând până la 11,25% pe an, iar pentru certificatele de depozit până la 12,75% pe an. Pentru pensionari şi studenţi banca vine cu o ofertă specială, res­pec­tiv dobânzi mai mari cu 0,5% pe an pen­tru depozitele în lei şi cu 0,25% pe an pentru economiile în valută. Noile do­bânzi pentru produsul Alpha Progressive cresc lunar până la 19,25% pe an pentru lei, pentru economii cu scadenţă la 12 luni. Iar pentru intervalul maximal al dis­ponibilului, dobânda contului Pre­mier constituit în lei ajunge la 10% pe an.

Niciun comentariu: