Ministerul Justiţiei informează că Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea pentru adoptarea Codului penal şi a Codului civil, coduri care, împreună cu proiectele codurilor de procedură penală şi civilă, urmăresc să creează un cadru legislativ coerent şi modern.
"Aplicarea noilor coduri va avea ca rezultat un act de justitiţie transparent şi o durată redusă a proceselor. Noile coduri reprezintă un punct de cotitură în reforma justiţiei din România, venind şi în întâmpinarea cerinţelor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", explică Ministerul Justiţiei.
Procesul de elaborare a codurilor, la care au contribuit cadre universitare, experţi şi practicieni din domeniu, a fost unul de durată şi a inclus dezbateri publice de amploare înaintea transmiterii proiectelor către Parlament.
În cadrul dezbaterilor din Parlament, proiectul Codului Penal şi proiectul Codului Civil au suferit o serie de modificări care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii acestora, cu menţinerea principiilor şi structurii formei iniţiale transmise de guvern.
MJ arată că proiectul noului Cod penal simplifică reglementările în domeniu, ceea ce va facilita aplicarea lor unitară şi cu celeritate de către organele judiciare. De asemenea, proiectul urmăreşte asigurarea satisfacerii exigenţelor decurgând din principiile fundamentale ale dreptului penal consacrate de Constituţie şi din pactele şi tratatele privind drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte. În acelaşi timp, noul Cod Penal transpune reglementări adoptate la nivelul UE şi armonizează dreptul penal material român cu sistemele celorlalte state membre.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu