duminică, 23 iunie 2013

Practicile companiei Real Hypermarket(articol preluat de pe www.shoping stories.ro datat mai 2011 )

Deoarece practicile companiei  Real de a se descotorosi de o parte dintre angajați, pe te miri ce motive au început să fie postate multe comentarii , am aruncat o privire să vedem ce se întâmplă. Dacă e să dăm crezare celor spuse de către cei care comentează, se pare că angajații din cadrul Real sunt mai nou “șantajați” de către superiori pentru a accepta reducerea programului de lucru de la opt la șapte ore, ceea ce rezultă desigur într-o diminuare a remunerației, printre alte dezavantaje. Oamenii sunt disperați, deoarece unii au salarii nete de doar 700 de lei, iar o reducere a acestora li se pare de neacceptat. Trecem în revistă câteva dintre comentarii, rugându-vă pe cei în cunoștință de cauză să comentați mai jos și să vă expuneți părerea cu privire la această situație.
"Suntem siliti pentru a pune presiune pe umerii angajatilor in vederea acceptarii perioadei de munca de 7 ore pe zi desi acest lucru este ilegal daca se face fara dorinta angajatului.De asemenea suntem siliti sa transformam oamenii in masini multifunctionale ce pot lucra pe toate raioanele, case de marcat deoarece compania prefera sa mute oamenii de pe un post pe altul unde vor face lucruri de mantuiala deoarece nu li se acorda dreptul la scolarizare prin acest lucru fiind pururea descoperiti in fata companiei lucru care de asemenea este ilegal deoarece orice modificare a felului sau locului muncii se face doar cu acordul salariatului. Angajatii din majoritatea hypermarketurilor Real sunt chemati de catre directorii de magazine si se fac presiuni pentru a accepta programul de 7 ore. Presiunile sunt ilegale si sunt presarate cu amenintari."Iata ce declara o casiera de la un magazine Real din tara:
"Suntem 24 de casiere si vor sa ramanem 20da afara pe rupte, din te miri ceacum ne-a fortat sa semnam ca lucram 7 ore , dar…….la casa lucram cate 3 zile pe saptamana 10 ore si restul cate 5-6 ore"
Conform celor spuse mai sus de catre colegi ai mei din tara tin sa vin cu precizarea ca eu in calitate de director al unui magazin Real am avut ingrata sarcina de a ameninta oamenii cu demiterea in cazul neacceptarii programului de lucru de 7 ore care pe langa faptul ca le reduce salariatilor timpul de lucru si implicit remuneratia primita lunar in acelasi timp are si un impact negativ in cadrul vechimii acumulate pe cartea de munca. Asa cum noi ca si directori de magazine punem presiune pe subordonati la randul nostru si pe umerii nostri apasa presiunile membrilor de board. In perspectiva suntem priviti de catre subordonati ca niste paria. Angajatii sunt fortati sa semneze acte aditionale ca si cum ar fi dorinta lor expresa, dar de fapt este dorinta companiei, dorinta ce este ilegala din punct de vedere legal si care incalca drepturile salariatului din contractul colectiv de munca la nivel de ramura comerciala.
Intr-adevar ce se intampla zilele acestea in cadrul companiei real este inadmisibil, se fac presiuni asupra angajatilor pentru a-si da acordul in vederea programului de lucru de 7h, si profita de faptul ca in acesta perioada un alt loc de munca se gaseste tot mai greu, sunt niste oameni lipsiti de judecata, iar presiunile vin doar pe angajati care lunar nu au salariul mai mare de 700RON"O alta angajata:
'Tot timpul managerii de magazine ne spun ca balanta venituri cheltuieli este ingrijoratoare si ca nu producem bani pentru actionari. insa putina lume stie ca o buna parte din cheltuieli o reprezinta chiria enorma pe care realul o plateste galeriei real un S.R.L. capusa care a fost infiintat pentru a extrage profiturile din companie.
La CLUJ am fost chemati in birou de catre director si ni sa spus ca daca nu semnam , potrivit noului cod al muncii putem fi dati afara fara nici o explicatie."

Niciun comentariu: