vineri, 6 martie 2009

Contoarele de gaze si detectoare , din acest an 2009(sursa "Media fax)

Orice locuinţă cu aragaz şi geamuri termopan trebuie să dispună de un astfel de aparatnumit detector de gaze.
În ultimul timp s-au înmulţit exploziile cauzate de acumulările de gaze provenite de la instalaţii improvizate din apartamente. Câteva zeci de familii şi-au văzut agoniseala de-o viaţă dusă pe apa sâmbetei, iar şapte persoane au suferit răni grave şi au fost spitalizate. Din acest an, detectoarele de gaze trebuie instalate obligatoriu în orice locuinţă în care există maşini de gătit.
Furtunuri montate total anapoda la aragaz, multe improvizaţii la instalaţiile de încălzire, centrale termice ce nu au aviz de funcţionare au provocat în ultimele săptămâni explozii soldate cu victime în Mediaş, Zărneşti, Bucureşti şi Satu Mare. De aceea fiecare locuinta trebuie conform legii
sa posede un astfel de aparat.Pe de alta parte sant necesrae si contoarele de gaze.
Pe durata iernii, in blocurile cu apartamente necontorizate consumul de gaz metan creste cu peste 40%.In blocurile in care asociatiile de proprietari au recurs la montarea in apartamente a repartitoarelor de costuri pentru energie termica, locatarii cauta diverse metode pentru pentru a-si reduce cheltuielile de incalzire. Cea mai des intalnita metoda este incalzirea cu caramida pusa pe aragaz, incinsa direct de la flacara de gaz. Dar la fel si periculoasa.Astfel, toamna si iarna facturile la gaz cresc foarte mult
Pentru contorizarea pe gaze a apartamentelor, demersurile se fac cel mai des de catre asociatia de proprietari, care decide montarea unei coloane de gaze de scara, ramificarea acesteia ajungand la fiecare apartament. Apoi, proprietarul va hotari daca se va bransa la noua coloana si daca isi va monta contor. Contorizarea pe gaze a apartamentelor nu este deocamdata obligatorie prin lege. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania, considera ca, de regula, "proprietarii cinstiti sunt cei care recurg la contorizarea individuala pe gaze". In opinia lui, "amortizarea investitiei se poate realiza prin economii sustinute". Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", apreciaza ca "investitia unui proprietar de apartament de bloc in contorizarea pe gaze se amortizeaza greu, dar dupa 2010, cand pretul gazului va creste, vom putea vorbi de amortizare rapida". In general, s-a constatat ca pe durata anotimpurilor friguroase consumul de gaze creste, in cazul ansamblurilor de blocuri, cu 40%, unii locatarii preferand sa se incalzeasca folosind gaz metan de la aragaz pentru a-si reduce facturile la energie termica. De aceia este necesar ca fiecare locatar al unui apartament sa stie cate gaze a consumat.

Costurile pentru contorizarea unui apartament se ridica la 800-1.200 lei. Taxele (cu TVA) percepute de Distrigaz Sud pentru realizarea contorizarii unui apartament de bloc sunt: taxa acord de acces – 10 lei; taxa de avizare tehnica a proiectelor de executie pentru instalatii de utilizare casnice – 58,58 lei; taxa de receptie a instalatiei de utilizare – 67,6 lei; taxa de punere in functiune pentru instalatii noi de pana la 10 mc – 11,59 lei. Pentru proprietari, se mai adauga si costurile coloanei de gaze de pe scara, de circa 100 euro/etaj. "In acest moment nu exista un abonament cu Distrigaz, ci un contract de furnizare gaze naturale. La aceste costuri trebuie adaugate si costurile instalatiei interioare si ale centralei, pentru cei care doresc sa se echipeze cu o centrala individuala. Aceasta permite o imbunatatire a confortului. Noi oferim clientilor pachete atractive si credite interesante", a precizat Marc Hirt, director general adjunct Comercializare Distrigaz Sud.

Niciun comentariu: