joi, 31 decembrie 2009
Anul nou
joi, 24 decembrie 2009
Craciun Fericit
20 DE ANI?
Flacara istorica(Craciun Sfant)(sursa Media: Wikipedia.com)
Crăciunul a început să fie serbat cu adevarat de către creştini pe 25 decembrie, după cel puţin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest şi începând cu cel de-al V-lea secol în Est. Iniţial, sărbătoarea naşterii lui Hristos era ţinută pe 6 ianuarie, istoricii ştiind azi că ea se celebra deja în 336 d. Chr., la . In Est, „Boboteaza”, serbată la data de 6 ianuarie începând cu secolul al IV-lea, celebra pe atunci naşterea, botezul şi primul miracol al lui Iisus, în timp ce gnosticii (sectă creştină considerată eretică de către creştinismul canonic) serbau aceeaşi „Epifanie” în Egipt, încă din secolul al II-lea, tot la data de 6 ianuarie, când, în viziunea lor, „Iisus s-a arătat ca Fiul lui Dumnezeu la botez” . Sextus Julius Africanus, un creştin din secolul al III-lea, este primul care alege în 221 d. Chr. această dată pentru naşterea lui Iisus, care însă nu va fi celebrată încă multă vreme de către ceilalţi creştini, care preferau 6 ianuarie. Factorul pentru care primii creştini au ales datele de 25 decembrie sau 6 ianuarie ca moment al naşterii Fiului lui Dumnezeu a fost deci că la aceste date, în lumea romană, germanică şi orientală se celebrau diverse date de naştere ale zeilor păgâni. Povestea unui zeu salvator născut din fecioară pe 6 ianuarie sau 25 decembrie, nu era deloc nouă, cele mai multe culte păgâne ale vremii adorând câte un astfel de zeu. Astfel, pe 6 ianuarie, data solstiţiului egiptean, era celebrată revărsarea apelor Nilului şi în „cultele misterelor” locale naşterea „eonului” din fecioară. Epifaniu, scriitor creştin, redă în lucrarea sa ritul celebrărilor din 6 ianuarie şi semnificaţia acestuia la egipteni şi la arabii din „Petra” (Eleusa, unde se serba naşterea pruncului-zeu Dusares din fecioară.Toate acestea intamplandu-se datorita datelor de 6 ianuarie si 25 decembrie diferenta de 13 zile intre calendarul gregorian si cel iulian
PS.:
Pentru mine personal sarbatoarea mantuitorului nostru IISUS are un caracter aparte.Am fost crescut de familie in spiritul ei si imi place sa am pe masa de craciun toate bunatatile gatite si nu cumparate.Mama o sa-mi calce pragul si o sa ne bucuram impreuna si alaturi de viitoarea sotie de sarbatoarea crestina.Mi-e dor de toate rudele ce numai sant, de strabunica care m-a educat in spritul crestinesc ortodox posibil,de nasa de botez careia ii port numele,de bunica si celelalte rude,mi-e dor de petrecerile de str.Apusului.As vrea sa mai fiu tanar si sa schimb poate copilaria si viata mea.As vrea sa mai fie tatal meu langa mine si sa impodobim bradul impreuna!..Noi romanii avem o singura vina: ne-am omorat conducatorii pe Antonescu,respectivCeausescu in zile sfante.Poate de aceea purtam in noi acum aceste pacate si le vom duce pana la capat!..
miercuri, 23 decembrie 2009
duminică, 22 noiembrie 2009
Flacara istorica(Sursa Enciclopedia Romaniei)
Problemele cu vechiul calendar :
În România, printre cele mai afectate de menţinerea calendarului iulian erau industria şi comerţul, în special acele părţi care intrau frecvent în contacte la nivel extern. Comercianţii şi industriaşii români care făceau schimburi cu străinătatea erau nevoiţi să respecte patru scadenţe pe lună, faţă de două cât era obişnuit (la 1 şi 15 ale lunii, atât după calendarul românesc, cât şi după cel occidental). O altă problemă deosebită se punea şi în cazul statisticii. Statisticile româneşti erau greu de folosit, iar unele instituţii sau ministere erau obligate prin forţa lucrurilor să redacteze statistici în stilul nou. Astfel, băncile, poşta, telegraful, căile ferate şi altele, au fost nevoite să adopte anticipat calendarul gregorian. Reţinerile faţă de introducerea calendarului gregorian îşi aveau originea în special în dogmele religioase, dar şi aici Biserica română avea exemplul bisericilor din Transilvania şi Banat, unde stilul nou fusese deja adoptat.
Per ansamblu, se crease un decalaj între România şi Europa de Vest, tocmai într-un moment în care contactele se intensificau şi nevoia de "sincronizare" se simţea tot mai acută. Astfel, spre exemplu, atunci când în Europa Occidentală se sărbătorea Anul Nou, în România era abia noaptea dintre 19 spre 20 decembrie.
Corespondenţa dintre datele în stil vechi şi cele în stil nou :
Pentru a obţine data corespunzătoare stilului nou, la data în stilul vechi se adaugă astfel:
10 zile pentru intervalul 4 octombrie 1582 - 28 februarie 1700;
11 zile pentru intervalul 1 martie 1700 - 28 februarie 1800;
12 zile pentru intervalul 1 martie 1800 - 28 februarie 1900;
13 zile pentru intervalul 1 martie 1900 - 1 octombrie 1924
Adoptarea la nivel de stat
Exemplu: Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia prin care Transilvania se unea cu România, a fost adoptată la 18 noiembrie, stil vechi(1 decembrie, stil nou)
Încă din ianuarie 1919 Ministerul de Război a solicitat introducerea stilului gregorian. Armata întâmpina numeroase dificultăţi, erori şi confuzii, în organizarea unitară în toate provinciile. Astfel, la 1/14 februarie s-a introdus stilul gregorian mai întâi în armată.
În data de 5/18 martie 1919, Consiliul de Miniştri a adoptat Decretul-lege nr. 1.053 pentru „Adoptarea calendarului gregorian pe ziua de 1 aprilie 1919”, publicat în Monitorul Oficial în 6 martie. A intrat în vigoare pe întregul cuprins al ţării, cu toate că existau diverse probleme de adaptare, în special în Basarabia, care nu era pregătită administrativ pentru trecerea la noul calendar şi a cărei populaţie s-a dovedit mai reticentă. Conform decretului, ziua de 1 aprilie 1919 stil vechi devenea oficial ziua de 14 aprilie stil nou. Începând cu această dată, toate datele din România s-au scris conform calendarului gregorian
vineri, 20 noiembrie 2009
incalzirea globala
sâmbătă, 7 noiembrie 2009
luni, 12 octombrie 2009
Din nou politica e curva
luni, 5 octombrie 2009
Istoria litoralului romanesc(sursa:wikipedia.org)
1. Litoralul maritim românesc are o lungime de 82 km şi este cuprins între Capul Midia şi Vama Veche, lungimea totală a ţărmului românesc fiind de 245 km, de la locul de vărsare în mare a gârlei Musura, până la sud de satul Vama Veche (între paralele 44°25' latitudine nordică în nord şi paralela 43°45' latitudine nordica în sud). Localităţile şi staţiunile balneo-climaterice ale litoralului românesc sunt situate la aceleaşi coordonate cu localităţile Split, Sarajevo, Rimini, San Remo, San Marino, La Spezia, Monaco, Nice, Avignon.
Ţărmul este deosebit de variat, format din forme uşor ondulate, cu capuri accentuate şi golfuri prelungite adânc pe văile dobrogene, cu faleze, plaje şi cordoane de nisip. Marea, în acţiunea ei erodantă, a făcut ca ţărmul să se retragă continuu, fie prin transformarea golfurilor în limane şilagune, fie prin abraziunea în dreptul promotoriilor. Falezele, care reprezintă două treimi din lungimea litoralului, au înălţimi ce variază între 20 şi 40 m: de la Capul Singol (punctul „Pescărie”, la intrarea în Mamaia), faleza creşte spre sud până la 35 m pentru a scădea apoi la 10-15 m, ca să ajungă la Eforie şi Capul Tuzla până la aproape 40 m, ca spre [[Costineşti, Constanţa |Costineşti]] şi Mangalia să scadă din nou spre 10-20 m şi apoi să crească spre Vama Veche. Strălucirea soarelui pe litoralul românesc are o medie anuală de 2.500 de ore, identică cu cea de pe plajele coastei dalmatine (Croaţia) şi apropiată de cea a coastelor mediteraneene. În zona Agigea se află unica rezervaţie de dune marine dinRomânia, la 50 m de mare, în vecinătatea sanatoriului TBC Osteoarticular „Dr. V. Climescu” şi ocupă o suprafaţă de 5 ha pe un platou mai înalt.
2 Oraşul Năvodari este cel mai tânăr oraş al litoralului româneasc, situat pe malul sudic al lacului Taşaul şi pe istmul dintre acesta şi lacul Siutghiol (albia canalului Poarta Albă-Midia Năvodari, inaugurat la 21 noiembrie 1987). Canalul are o lungime de 26,6 km şi se desprinde dinCanalul Dunăre-Marea Neagră la 35 km, în dreptul localităţii Poarta Albă, obiectivle sale hidrotehnice fiind ecluza Ovidiu şi ecluza Năvodari, precum şi porturile Ovidiu şi Luminiţa, care se adaugă portului maritim Midia. Oraşul s-a ridicat pe locul satului de pescari cu acelaşi nume, fiind astăzi un important centru industrial al ţării. Data înfiinţării este 14 august 1975.
3. Mamaia
Considerată o perlă a litoralului românesc, este situată pe cordonul de nisip ce separă apele sărate ale mării de apele dulci ale lacului Siutghiol. Plaja Mamaia este cea mai mare plajă a litoralului românesc, cu o lungime de 10 km – de la Hotelul „Parc” la „Hanul Piraţilor” – şi o lăţime ce variază între 100 şi 200 m la nord şi 50-100 m la sud.
La sfârşitul secolului XIX, principala plajă a oraşului Constanţa se afla „La Vii”, spre faleza sudică a oraşului, plajă la care se mergea cu un tren a cărui gară era în dreptul actualului sediu al Tribunalului Constanţa. Începute fiind lucrările de amenajare ale Portului Constanţa, de cătreAnghel Saligny, necesitatea schimbării plajei oraşului face ca alegerea să cadă, ca urmare a insistenţelor primarului, profesor Ion Bănescu, asupra unui teren pustiu, cu dune ce atingeau chiar şi 6-7 m, la est de lacul Siutghiol, la capătul căruia se afla satul de pescari Mamaia. Inaugurată la 22 august 1906, staţiunea beneficia de o cale ferată ce o lega de Constanţa şi o gară aflată în dreptul actualului restaurant „Tic-Tac”, drumul până la staţiune având o durată de o oră şi jumătate. Planurile de parcelare a plajei şi de sistematizare a terenului sunt încredinţate arhitectului Ed Redon, dar până la Primul Război Mondial nu apar decât câteva vile şi Pavilionul de Băi (distrus de un incendiu în 1920), conceput de arhitectul Petre Antonescu, iar în 1913 un mic parc amenajat. În perioada 1925-1938 se construiesc cele mai multe clădiri de dinainte de al Doilea Război Mondial. Se începe prin înălţarea a 35 de vile, cu deosebire în jurul Pavilionului Regal şi al Cazinoului (construit în 1935), iar în 1934 este înălţată prima vilă cu regim de hotel, vila Albatros, ca între 1936-1938 să se construiască primul hotel - „Grand Hotel Rex”. După al Doilea Război Mondial, staţiunea Mamaia începe, treptat, să capete înfăţişarea de astăzi, rămânând mereu cea mai mare staţiune de pe litoral.
4. Eforie Nord
A doua staţiune ca mărime de pe Litoral în ceea ce priveşte numărul de locuri, după Mamaia, este situată pe o faleză înaltă de 30 m, pe porţiunea de uscat dintre Techirghiol şi Mare. Are o plajă cu o lungime de circa 3 km, atingând în partea de sud o lărgime maximă de 100 m, apărată de şapte diguri de larg.
În 1893 Eforia Spitalelor Civile din Capitală cumpără de la Ministerul Domeniilor terenul pentru construirea unui stabiliment balnear pentru copii. Aşa cum motiva dr. N. G. Chernbach, înfiinţarea unui „Spital Maritim sau Sanatoriu pentru copiii scrofuloşi de la Techirghiol” era „menit a regenera copiii scrofulotuberculoşi din frageda lor vârstă şi a salva prin acest tratament o generaţie întreagă de a cădea victimă celui mai implacabil duşman al speţei uumane”. Terenul arid al celor două Eforii avea să se schimbe repede, prin plantaţii de salcâmi şi pini. Planul viitoarei aşezări este întocmit în 1894, perimetrul cuprinzând şi o şcoală şi o geamie. În 1901 se construieşte în zona actualului hotel „Europa” un stabiliment sanatorial pentru copii, un altul fiind situat pe malul lacului Techirghiol, primele vile înălţându-se după 1908. În deceniul patru al secolului trecut se construiesc primele hoteluri, vile şi clădiri administrative. Apa curentă este introdusă după 1936.
6.Neptun(perla litoralului in perioada ceusista)
Neptunul este o grădină a litoralului, situat între Olimp şi Jupiter, beneficiind de bogata pădure Comorova şi două lacuri cu apă dulce, amenajate pe fosta mlaştină. Plaja staţiunii Neptun este în parte comună cu plaja staţiunii Jupiter şi este cordonul dintre fosta mlaştină Comorova şi mare, având o lungime de 2 km şi o lăţime ce variază între 50 şi 100 m.
Primele lucrări încep în 1965, iar în iunie 1967 sunt inaugurate primele blocuri – Midia, Tomis, Histria, Callatis, Traian, Neptun, ridicate pe malul fostei mlaştini. Astăzi staţiunea este un adevărat oraş, având şi blocuri de locuit. Restaurantul „Calul Bălan” şi „Popasul Căprioarei”, aflat în pădurea Comorovei, nu merită ocolite de nici un turist, oricât de scurt ar avea sejurul pe litoral.
vineri, 2 octombrie 2009
Politica curva
sâmbătă, 26 septembrie 2009
Indignare
sâmbătă, 19 septembrie 2009
Flacara pe scurt(Sursa: jurnalul.ro)
irul care a fost furat, joi, pe DN 79, în judeţul Arad, a fost găsit de poliţişti abandonat într-o parcare de pe DN 7, însă fără încărcătură, cele 10 tone de gumă de mestecat. Cheile autotrenului au fost găsite la bordul maşinii. Un şofer polonez a anunţat, joi, Poliţia că tirul pe care îl conducea i-a fost furat într-o benzinărie din judeţul Arad. Declaraţiile acestuia s-au schimbat de nenumărate ori, năucindu-i pe poliţiştii arădeni. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad a precizat că ancheta în acest caz este în plină desfăşurare şi că nu poate oferi mai multe detalii despre caz.
HOŢI PRINŞI Şase indivizi au spart o casă de schimb valutar din Curtea de Argeş, însă nu au reuşit să fure nimic pentru că au fost surprinşi de o patrulă a poliţiei. Doi dintre autori au fost prinşi în flagrant, în timp ce ceilalţi patru s-au urcat în două maşini şi au fugit. Poliţiştii au tras câteva focuri de armă după unul dintre autoturisme, care a fost găsit ulterior abandonat. Tot pe o străduţă din apropierea casei de schimb a fost găsită o a doua maşină abandonată. După câteva ore, oamenii legii au reuşit să reţină alţi trei indivizi. Ultimul dintre suspecţi a fost prins în timp ce se afla într-o maşină. Anchetatorii sunt de părere că cei şase fac parte dintr-o bandă specializată pe astfel de spargeri de case de schimb valutar şi amanet. (E.C.)
PARCUL PLUMBUITA Retrocedarea ilegală a patru hectare din Parcul Plumbuita scoate oamenii în stradă. Un miting de protest, la care sunt aşteptaţi toţi bucureştenii, va avea duminica, la ora 11:00, pe Strada Ricinului, în zona terenului de joacă pentru copii, lângă Mănăstirea Plumbuita. Dacă autorităţile nu vor reacţiona, în locul zonei verzi se va ridica un cartier de vile de lux şi betoane care vor distruge toată vegetaţia şi vor sufoca importantul monument istoric, reprezentat de Mănăstirea Plumbuita.
ANIVERSARE RATB Regia Autonomă de Transport Bucureşti împlineşte anul acesta 100 de ani de la înfiinţare. Pentru a marca acest eveniment, RATB va organiza o serie de manifestări. Astfel, astăzi, la ora 10:00, Autobaza Obregia şi depoul Dudeşti vor fi vizitate de către specialiştii din domeniu. O oră mai târziu, va avea loc parada tramvaielor, intitulată "Caravana Timpului". Aici vor defila atât tramvaie trase de cai, cât şi alte modele care au traversat de-a lungul timpului Capitala. Traseul acestei caravane va fi următorul: Depoul Victoria, Bd. Iancu de Hunedoara, Şos. Ştefan cel Mare, Bucur Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sf. Gheorghe.
Un mare artist
marți, 15 septembrie 2009
cand boala nu te intreaba
in cautarea fericirii
luni, 14 septembrie 2009
iubind in tacere marea
A inceput scoala
ci cu bratele pline cu flori pentru doamna invatatoare sau doamna diriginta,sau alte doamne profesoare.Cu o zi inainte la supermarketuri(pe romaneste alimentara) era coada si pentru faptul ca mamicile mai doreau sa faca si cadouri doamnelor profesoare sau invatatoare.Personal mi-aduc aminte ca si pe vremea mea cand eu incepeam scoala mai ales in primi ani de scoala mamna venea cu mine,apoi imi dadea mie florile si cadourile,desi eu eram putin timid le ofeream.Aveam o colega de banca pe care o apreciam si careia imi placea sa-i daruiesc o floare sau un cadou simbolic.E toamna romantica cu foarte multe frunze aramii cu indragostiti ce se plimba prin parcuri,cu batrani (sot si sotie) tinandu-se de mana ca-n prima tinerete!..O toamana tarzie cu temperaturi ce amintesc de vara ce a trecut!..Dar am vazut la televizor ca multe scoli sant in renovare ca muncitorii lucreaza cum lucreaza,ca banii sant cum sant,desi multi daca ar cunoaste mecanismul fondurilor europene ar obtine bani.Redactia "flacara de veghe" ureaza tuturor scolarilor si elevilor un an scolar mai bun decat precedentul si multe si noi realizari in toate domeniile de activitate!..
vineri, 4 septembrie 2009
concediu pe litoral
Flacara meteo(sursa INMH)
SEPTEMBRIE Temperaturile medii lunare vor fi în general normale, exceptând areale din sud-estul ţării unde pot fi mai mari decât mediile climatologice. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime pot depăşi 30°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî sub 0°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, favorizând producerea brumei. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local valorile normale ale acestei luni în regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării, iar în rest se vor încadra în limitele obişnuite. Ploile mai pot avea caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice.
duminică, 30 august 2009
urasc violenta de pe stadioane
botezul fiicei varului meu
luni, 17 august 2009
Ne mor valorile culturale
sâmbătă, 8 august 2009
Fumatul si femeile
vineri, 7 august 2009
Noapte buna Tatiana Stepa
AUGUST FIERBINTE
GER DE LUNA VIITOARE
Temperaturile medii lunare vor fi în general normale, exceptând areale din sud-estul ţării, unde pot fi mai mari decât mediile climatologice. În intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăşi 30°C. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime pot coborî sub 0°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local valorile normale ale acestei luni în regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării.
OCTOMBRIE PLOIOS
Temperaturile medii lunare vor fi în general normale, exceptând zone din sudul ţării, unde pot fi mai mari decât mediile multianuale. În intervalele calde din cursul lunii, temperaturile maxime pot depăşi 25°C. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime pot coborî sub -5°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, favorizând producerea brumei. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând jumătatea de nord a ţării, unde local pot fi depăşite mediile multianuale.
joi, 30 iulie 2009
Presedintele Traian Basescu
"Atunci trebuie gasite formule de compensare a deficitului pentru a ramane totusi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul sa ne mentinem in parametri pentru a intra in zona euro la 1 ianuarie 2014"
joi, 23 iulie 2009
Spiru Haret
Uniunea Europeana
vineri, 17 iulie 2009
Indignarea mea la meciul Steua-Ujpest
miercuri, 15 iulie 2009
Ultima ora(sursa:Realitatea.net)
Cât despre înscrierile din toamnă - universitatea va putea face înscrieri doar pentru facultăţile cu autorizaţie temporară sau acreditate. Potrivit ministerului educaţiei mai bine de 50 la sută dintre specializările universităţii sunt deocamdată în afara legii.
marți, 14 iulie 2009
Tot mai putine locuri de fumat(Sursa:Adevarul online)
Din ianuarie 2007, în Marea Britanie şi Scoţia au intrat în vigoare legi draconice. Austria, Irlanda, Suedia, Spania, Portugalia, Norvegia şi Italia au interzis deja fumatul în spaţiile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, clădiri guvernamentale şi cinematografe. Franţa se pregăteşte să introducă o interdicţie aproape totală a fumatului, de anul viitor. În România, fumatul a fost interzis în trenuri, iar în gări au fost amenajate locuri speciale pentru fumat.
nepasarea unora dintre noi
indignare
La toate aceste cazurisi multe altele, ce face statul român? Nimic. Femeile, dacă nu iau bătaie la sange , nu pot depune reclamaţie la poliţie. Nu că nu le-ar da voie legea. Pur şi simplu nu se bagă politia i. Cică sunt cazuri în familie.Femeile nu pot cere ca soţul care le-a agresat să nu aibe voie să se apropie de ele. Nu exista cadru legal.Femeile nu îşi pot lua copiii de lângă un soţ dement, dacă nu au acordul acestuia. Iar dacă reuşesc să fugă, le aduce poliţia înapoi. Ca să reîntregească familia.
În schimb statul român sancţionează violul în cadrul căsniciei. Adica daca soata nu vrea sa faca sex,nu vrea.Si insistentele barbatului egal viol.Sant de acord cu toate acestea.Mi-aduc aminte ca pe vreumuri Partidul Comunist Roman incerca sa impace cuplurile si numai acolo unde nu se mai putea urma despartirea iar sotu avea de suiferit,mai ales daca era menbru de partid..Si ce daca nu vrea sotia sa faca sex in momentul vrerii barbatului.Frumos,barbatul asteapta o alta zi!..Dar daca femeia este luata la bataie?.Am inteles toate acestea.Dar ce ne facem cu donisoarele ,doamnele secretare care sant violate pshic,prin promisiuni materiale,functii sau altele,si de fapt nu este asa,de catre sefii lor? Ce ne facem cu aceste femei?Ce ne facem cu aceste femei care de dragul functiei nu vor sa raporteze?
miercuri, 8 iulie 2009
Leul, guvernantii si oamenii de rand
miercuri, 1 iulie 2009
Scoala de pictura
duminică, 28 iunie 2009
Politica,Ipocrizia,Michel Jakson
Flacara de veghe IT(Jurnalul.ro)
Trei luni cu temperaturi de peste 35°C(meteoromania.ro)
Media lunară a lunii iulie se va situa peste valorile normale. Sunt aşteptate intervale cu zile caniculare succesive, în care maxima va trece lejer de 35°C, şi nopţi tropicale, în care minima nu va coborî sub 20°C. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie şi condiţii de grindină
În luna august a verii temperaturile se vor menţine în continuare ridicate. Cele mai mari valori vor depăşi 35°C, dar cele mai mici valori termice pot coborî sub 5°C în zonele depresionare. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând zone din sud-estul ţării unde se vor situa sub limitele normale. Ploile vor păstra caracterul de aversă, vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie şi condiţii de grindină.
luni, 22 iunie 2009
Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea pentru codurile juridice(Mediafx&Anteana1;Jurnalul National)
"Aplicarea noilor coduri va avea ca rezultat un act de justitiţie transparent şi o durată redusă a proceselor. Noile coduri reprezintă un punct de cotitură în reforma justiţiei din România, venind şi în întâmpinarea cerinţelor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", explică Ministerul Justiţiei.
Procesul de elaborare a codurilor, la care au contribuit cadre universitare, experţi şi practicieni din domeniu, a fost unul de durată şi a inclus dezbateri publice de amploare înaintea transmiterii proiectelor către Parlament.
În cadrul dezbaterilor din Parlament, proiectul Codului Penal şi proiectul Codului Civil au suferit o serie de modificări care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii acestora, cu menţinerea principiilor şi structurii formei iniţiale transmise de guvern.
MJ arată că proiectul noului Cod penal simplifică reglementările în domeniu, ceea ce va facilita aplicarea lor unitară şi cu celeritate de către organele judiciare. De asemenea, proiectul urmăreşte asigurarea satisfacerii exigenţelor decurgând din principiile fundamentale ale dreptului penal consacrate de Constituţie şi din pactele şi tratatele privind drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte. În acelaşi timp, noul Cod Penal transpune reglementări adoptate la nivelul UE şi armonizează dreptul penal material român cu sistemele celorlalte state membre.
duminică, 21 iunie 2009
Flacara pe scurt
marți, 16 iunie 2009
sifonari si vidanjori
vineri, 12 iunie 2009
Serviciul care a fost si numai este
miercuri, 10 iunie 2009
Femeiea insarcinata
Flacara in cinci minute
2.Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea pentru adoptarea Codului penal şi a Codului civil, coduri care, împreună cu proiectele codurilor de procedură penală şi civilă, urmăresc să creează un cadru legislativ coerent şi modern.
3. Deputaţii din Comisia juridică au dat ieri raport favorabil propunerii legislative privind trecerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerelor de Comerţ.
4. "Înţărcatul mieilor", o sărbătoare de poveste, într-un loc de o frumuseţe uimitoare, cu oameni primitori şi bucate care se pregătesc doar pe meleagurile Buzăului.
5.Urziceni este noua campioana a Romaniei !..Un sincer bravo!..(vom reveni).
marți, 26 mai 2009
Nasterea prin cezariana(sursa: www.copilul.ro)
Cezariana reprezinta procedura chirurgicala prin care copilul se naste in urma inciziei abdomenului si apoi a uterului. Desi exista cazuri in care se apeleaza la cezariana pentru a salva viata mamei si copilului, exista si altele in care medicul sau femeia aleg cezariana pentru ca este mai la indemana, pe considerente de genul ca elimina frica sau o parte din problemele medicale caracteristice nasterii pe cale vaginala. In trecut, majoritatea femeilor care nasteau prin cezariana mureau. Aceasta operatie era varianta prin care se putea salva doar copilul. Primele note despre practicarea cezarianei dateaza din secolul XVI. Cu toate acestea, pana in secolele XVIII si XIX nu se putea vorbi despre supravietuirea celor doi: mama si copil, si aceasta in special datorita infectiilor si hemoragiilor puternice ce apareau dupa efectuarea operatiei. Abia din secolul XIX s-a apelat la coaserea uterului si abdomenului dupa efectuarea unei cezariene. Desi cezariana a devenit o cale de nastere tot mai des intalnita, cu riscul mortii scazut (2%), acesta este inca mai mare decat in cazul nasterii vaginale. Motivele pentru care cezariana are aceasta rata a mortalitatii, si cele pentru care pot apare multe complicatii dupa aceea, se datoreaza procedurii chirurgicale, care include atat incizia la nivelul abdomenului cat si cea la nivelul uterului. Operatia de cezariana dureaza in general 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si abdomenului. Inainte de efectuarea cezarienei, medicul se asigura ca pacienta are anestezia bine facuta. In majoritatea interventiilor anestezia este spinala (rahidiana) sau epidurala (peridurala), dar sunt cazuri speciale in care anestezia generala este preferata. Dupa ce pacienta este anesteziata, se face o incizie pe piele de lungime egala cu distanta de la incheietura miinii pana la varful degetului inelar. In majoritatea operatiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, deoarece se vindeca si arata mai bine, si provoaca mai putina durere mamei. Dupa intrarea in uter cu o taietura putin mai mare decat capul copilului, acesta este apucat cu grija, iar moasa apasa pe uter si copilul este eliberat prin incizia facuta. Cordonul ombilical este prins si taiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-nascuti (neonatolog). Ginecologul elimina apoi placenta, coase uterul, inspecteaza ovarele si trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de tesuturi si coase sau capseaza pielea. Pacienta poate primi injectie cu oxitocina combinata cu o doza de perfuzii pentru a ajuta uterul sa se contracte in vederea opririi sangerarii si, uneori, pentru a preveni infectiile, se administreaza si antibiotice. Cezariana este o interventie chirurgicala de mare anvergura, si ca majoritatea celor de acest gen poate duce la mari complicatii. Acestea includ: hemoragie puternica, afectarea vezicii urinare sau intestinelor, infectii puternice ale uterului, rinichilor, plamanilor sau a altor organe interne deschise prin incizarea pielii, cheaguri de sange in jurul uterului sau in venele de la picioare sau plamani, sau incapacitatea sangelui de a se inchega, si afectarea uterului care pe viitor poate duce la sarcini mult mai periculoase. Uterul este un organ mare, muscular, irigat de o cantitate imensa de sange, de aceea orice incizie asupra lui poate duce la hemoragii puternice. Medicina moderna ofera medicamente si cusaturi pentru a diminua acest aspect, dar unele femei au nevoie de transfuzie de sange pe durata cezarienei (altele, in ocazii rare, au nevoie de histerectomie pentru a le salva viata). Multe femei care nasc prin cezariana trebuie sa ia supliment de fier, deoarece pierderea de sange pe durata cezarienei este de doua ori mai mare decat in cazul nasterii vaginale. O parte din femei fac infectii ale uterului si trebuie sa petreaca mai multe zile in spital sub antibiotice puternice. Un alt motiv pentru care multi specialisti considera ca nasterea vaginala este preferabila cezarienei este acela ca multe femei care au nascut prima data prin cezarina, necesita si la a doua nastere tot cezariana. Incizia orizontala, cunoscuta si sub numele de "incizia uterina transversala joasa" este mult mai sigura si prezinta risc mult mai scazut de a se rupe de-a lungul altor sarcinii. Deoarece sansele ca acest tip de incizie sa se rupa mai tarziu sunt mici (sub 1% din cazuri), medicii considera ca se poate incerca si o nastere vaginala in cazul unei a doua sarcini la pacientele cu incizie transversala joasa la prima nastere. In cazul unei incizii verticale a uterului sunt sanse mult mai mari de rupere, acest lucru putand duce la hemoragii interne puternice sau chiar moartea fatului, de aceea nasterea vaginala dupa o cezariana cu o astfel de incizie se evita, pacienta trebuind sa suporte o noua cezariana la a doua nastere. Nou-nascutii necesita si ei atentie speciala dupa o cezariana. In general, copilul nascut prin cezarina are nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la mediul exterior datorita nasterii fortate, si pentru ca el a fost lipsit de calatoria prin canalul de nastere care ajuta la eliberarea lichidului amniotic din plamani si stimuleaza circulatia. Plamanii copilului nu au fost compresati de vagin pe durata cezarienei, si de aceea ei raman inca cu putin extra lichid amniotic in interior. Avand in vedere aceste considerente, ne intrebam "de ce este necesara operatia cezariana?". Din mai multe motive. In unele cazuri, placenta este prea aproape sau blocheaza complet cervixul (placenta previa) si nasterea vaginala poate duce la pierderi mari de sange, periculoase pentru mama si fat. Alte motive pentru care este recomandata cezariana includ: scaderea batailor inimii fatului pentru mai multe minute, desprinderea cordonului ombilical (cand cordonul ombilical iese afara din vagin si stranguleaza astfel vasele de sange care ajung la copil), singerare puternica vaginala datorita ruperii placentei, copilul in pozitie "breech" sau transversala, copilul prea mare in raport cu bazinul mamei (disproportia cefalo-pelvica), diabetul mamei, preeclampsia, herpes genital etc. Tripletii aproape intotdeauna necesita cezariana, in timp ce multe nasteri gemelare se pot face vaginal. Nasterea prelungita, cand femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct, necesita efectuarea cezarienei. Aceasta nu inseamna ca restul sarcinilor se vor termina tot cu o cezariana, deoarece toti copiii sunt diferiti, si toate sarcinile sunt diferite. In general, cand medicul aminteste de cezariana, precizeaza ca nasterea vaginala este de preferat, dar ca sunt cazuri in care cezariana este necesara. De aceea, cand te-ntrebi care estecalea cea mai buna prin care nasti, discuta problema cu medicul pana ai suficiente informatii care sa te ajute sa iei o decizie. Poti descoperi astfel ca anumite idei preconcepute despre nasterea vaginala sau despre cezariana se pot schimba discutand problema deschis, cu o persoana calificata. Multe femei doresc sa stie ce pot face sau nu dupa o cezariana. In general, trebuie sa stai in spital cel putin 2-4 zile dupa o cezariana, in functie de raspunsul organismului la medicamente si cat de repede reusesti sa mergi pe picioarele tale. Firele interne folosite se vor resorbi dizolvandu-se natural, iar cele externe vor putea fi indepartate la o saptamana de la operatie. Multe femei se recupereaza surprinzator de repede si parasesc spitalul in citeva zile. Trebuie sa mergi cu atentie, sa te intinzi, ridici si asezi in sezut usor, fara sa-ti fortezi muschii abdomenului. Probabil vei avea nevoie de ajutor sa urci sau sa cobori scari (e bine sa eviti sa faci acest lucru mai mult de o data pe zi in primele saptamani). Sofatul trebuie evitat pentru cateva saptamani. Medicul iti va recomanda sa eviti ridicarea de greutati in primele saptamani (nu mai mult de 5-6 kg) si sa mergi la control medical de urgenta daca operatia se inroseste sau se infecteaza, daca apar dureri abdominale puternice, febra, sau orice alte simptome anormale. Uterul revine la forma initiala in circa 6 saptamani, si, din acest moment, daca recuperarea fizica este completa, se poate reveni la activitatea zilnica normala.